Home
Четвъртокласничка Румена Катрева написа и издаде първата си книга
Image_6723693_302

Четвъртокласничка Румена Катрева написа и издаде първата си книга

Дебютната й книга вече е по рафтовете на големите книжарски вериги, въпреки че е едва на 10 години. А премиерата на „Приключенията на Снежко” събра множество ученици от ОУ „Яне Сандански”. Представяне се състоя в училище, където талантливото момиче бе аплодирано от връстници, учители и родители, които я засипаха с въпроси. Те са и първите читатели на историите на главния герой, който пътешества по целия свят, запознава се с хора и животни, преодолява множеството препятствия, благодарение на своята изобретателност и упоритост. Във всяка от главите обаче доброто побеждава.

Image_6723693_302  7 (1)  8 (1)  12 (1)  14 (1)   Image_6723695_128

Идеята за книгата дошла на Руми, когато била в 3 клас. Споделила на класната си Делка Маджарова, която я насърчила да записва всяка история, която й хрумне. А след това заедно я редактирали.

След като прилежно писала в тетрадка близо 30-те глави за Снежко година и половина, Румена ги набрала компютър и решила да ги събере в книга.

В книгата „Приключенията на Снежко“ Руми изразява своето разбиране за приятелство и взаимопомощ, добро и зло… Главният герой Снежко с вълшебство е одухотворен и се заема с великата задача да обиколи света – мечта на всяко дете.  Действието се развива бързо, по детски. Един ден Снежко е на Северния полюс, в  друг ден  – броди из безкрайната пустиня на юг. Навсякъде намира приятели. Те си говорят, казват си колко им е приятно заедно, преодоляват препятствия, търсят у всекиго доброто и си благодарят.

Книжката се чете бързо. Увлича.

Успехът на Руми ентусиазира нейните съученици да последват примера й. Децата от нейния клас, които също имат литературни заложби, започнаха  да записват своите съчинения, разкази, стихотворения. Участват с желание в конкурси и конференции. Вълнуват се, когато четат собствените си произведения и вече с по-голяма отговорност се отнасят към правописа и редактирането.

 Румена Катрева вече пише втора, но все още няма работно заглавие.