Home
Киберскаути в действие
20171207_132445

Киберскаути в действие

Киберскаутите на ОУ „Яне Сандански” втори на национално състезание

Киберскаутите ни заеха второ място в националното състезание, организирано от Центъра за безопасен интернет!

Поздравления!
Над 50 ученици и младежи от 5 до 12 клас, учители, представители на институции и организации се събраха 6.02.2018г. в Детския научен център „Музейко“, за да отбележат 15-ия международен Ден за безопасен интернет.

Сред официалните гости на събитието бяха изпълнителният директор на Сдружението за електронни комуникации и заместник-председател на Обществения съвет за безопасен интернет Анета Иванова, началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП комисар Явор Колев, през видеовръзка със Страсбург и еврокомисарят за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

В началото на събитието с грамоти от ГДБОП и таблети от Теленор България и Центъра за безопасен интернет бяха наградени и 10 киберскаути от ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив . Те участваха в национално състезание за най-добра дейност с връстници между 242 киберскаута от 12 населени места, които бяха обучени от Центъра за безопасен интернет през 2017 година.

Освен отличията за двата отбора “Безопасно сърфиране в интернет” и „Пазителите на интернет”, ОУ „Яне Сандански” грабна и наградата за специален принос към безопасността на децата в мрежата в лицето на третия си отбор “Inventors girls”.

Киберскаути в действие

Отряд „Пазителите на интернета“ организира събитие, на което популяризира дейността си сред съученици от четвъртите и петите класове. Информацията за събитието беше разпространена чрез сайта на училището по атрактивен начин  –  чрез разчитане на QR код и гледане на видео, направено от самите киберскаути.

Акценти на събитието бяха разпознаване на фалшивите новини, защита на профил в социалната мрежа Facebook и как да действаме, ако сме жертва на онлайн тормоз. Методиката „деца учат деца“ позволи на четвъртокласниците спокойно и открито да споделят с киберскаутите проблемите си в мрежата, да задават въпроси и коментират рисковите ситуации.

Успехът мотивира киберскаутите Александра, Елена, Радостина и Аделина от пети „в“ клас да разширят дейността си като съветват и родителите в „Училище за родители УСМИВКА“ на четвъртокласниците. На интерактивните срещи ще се коментира безопасно поведение на потребител в мрежата и как да разпознават сигналите за онлайн тормоз.

1qrcode.423091962qrcode.423091823qrcode.423091984qrcode.42309202

Обучителната програма „Киберскаут“